Veiligheidspaviljoen, Knokke-Heist

Veiligheidspaviljoen, Knokke-Heist

Dit hoogtechnologische strandpaviljoen is het winnende wedstrijdontwerp van de Oproep WinVorm voor een nieuwe Veiligheidspost aan het strand. De post verenigt de werking van verschillende hulpdiensten (redders, strandpolitie, brandweer) en biedt hen een ultiem overzicht over het kilometerslange strandgebeuren.

Het winnende voorstel voor deze Veiligheidspost werd ontworpen door Compagnie-O architecten in samenwerking met architect-kunstenaar John Körmeling.

Uitgewerkt als hoofdpost met uitzicht over de 12 reddersstoelen aan de waterlijn, heeft het veel weg van een aangespoelde boei. En toch is dit een volledig uitgeruste Veiligheidspost voor redders, brandweer en strandpolitie met coördinatie- en eerstehulppost, werk- en logistieke lokalen voor de redders, publieke toiletten en een uitkijkpost op verdieping. De gele ronde organiseert op de meest compacte wijze een efficiënt geöliede machine van hulpverlening.

Door het ‘gebouw’ te beschouwen als deel van het publieke gebeuren aan het strand, werd de ‘post’ ineens een paviljoen. Via een vrij toegankelijke doorsteek wordt het volledige functioneren binnenin onthuld: transparantie brengt strandganger en hulpverlener bij elkaar. De doorsteek is een plek van ontmoeten en verpozen en zet het paviljoen als herkenningspunt op de kaart.

De interactie met het wandelende en zonnebadende publiek wordt benadrukt door het paviljoen ook letterlijk te laten spreken. “Dames en Heren” in opgelichte letters markeert de toegang tot de publieke toiletten. Het zet de toon voor een bepaalde architectuur die flirt met de grens van speels en serieus – een knipoog naar Emberton’s iconische Pleasure Beach in Blackpool.

Bron: Compagnie-O Architecten
Fotografie: TVDV Photography

 

Profielseries: Janisol deuren, Jansen Viss Gevels

Architect: Compagnie O Architecten
Uitvoering: Strobbe Metaalconstructie NV
Veiligheidspaviljoen, Knokke-Heist
Veiligheidspaviljoen, Knokke-Heist
Veiligheidspaviljoen, Knokke-Heist

Een duurzame oplossing en modern comfort

 

Meer projecten en realisaties

 
Bolidt, Hendrik-Ido-Ambacht

Bolidt, Hendrik-Ido-Ambacht

Profielseries: Jansen VISS, Art 15

Architect: Lüchinger Architects, Kossman.dejong, RoosRos architecten

Uitvoering: Rollecate

Noorder, Antwerpen

Noorder, Antwerpen

Profielseries: Jansen Viss Basic

Architect: Poot Architectuur

Uitvoering: BM Metaalwerken

Move, Amsterdam

Move, Amsterdam

Profielseries: Jansen VISS, Janisol Arte

Architect: BiermanHenket Architecten


Uitvoering: Rollecate, Kersten