Station Assen

Station Assen

Het nieuwe stationsgebouw van Assen is het meest in het oog springende onderdeel van de gebiedsontwikkeling die de bereikbaarheid en groei van de gemeente Assen moet bevorderen (programma FlorijnAs). Het ensemble van baksteen, hout en glas past bij het karakter van de Drentse hoofdstad en zorgt op eenvoudige, maar ook zeer ruimtelijke wijze voor een grootse entree naar de stad.

Het station wordt gemarkeerd door een driehoekige stationskap die de verschillende programmatische onderdelen van het station met elkaar verbindt, en die letterlijk en figuurlijk een brug slaat over de fysieke barrière die de sporen door de stad leggen. De houten luifel maakt een genereus gebaar naar de reizigers die aankomen en vertrekken. De drie hoeken markeren ieder een andere ingang naar het gebouw.

Samen met Jansen heeft Jonkers Bouwmetaal voor het station Assen stalen kozijnen en een hele speciale stalen vliesgevel gemonteerd. Bijzonder aan deze vliesgevel is dat hij aan de bovenzijde scharnierend is i.v.m. de horizontale en verticale bewegingen van de houten dakconstructie.

Het station wordt overdekt door een driehoekige stationskap die de perrons van de treinen, de haltes van de bussen en het commerciële programma met elkaar verbindt. Het ontwerp van de karakteristieke kap brengt daglicht in de stationshal en op de perrons. In het ontwerp van Team A (De Zwarte Hond en Powerhouse Company) worden de bestaande perronkappen deels hergebruikt en geïntegreerd onder de nieuwe stationskap. Door de lichte glooiing van de houten kap wordt het groene dak zichtbaar. ook van bovenaf zichtbaar waardoor de groene rand zichtbaar wordt.

Foto’s: Peter de Ruig

Profielseries: Jansen Viss High Static
Architect: Powerhouse & De Zwarte Hond

Uitvoering: Jonkers Bouwmetaal
Station Assen
Station Assen
Station Assen

Een duurzame oplossing en modern comfort

 

Meer projecten en realisaties

 
Gemeentehuis, Geldrop-Mierlo

Gemeentehuis, Geldrop-Mierlo

Profielseries: Jansen Viss

Architect: Reset Architecture

Uitvoering: JM van Delft & Zn.Sluishuis Amsterdam

Sluishuis Amsterdam

Profielseries: Jansen Viss Fire EI60

Architect: BIG – Bjarke Ingels Group en Barcode Architects

Uitvoering: M.C. Kersten B.V.

Villa S Den Haag

Villa S Den Haag

Profielseries: Janisol HI wanden, Janisol Hefschuifdeur

Architect: RAU Architects

Uitvoering: Zuid-Nederlandse Ramenfabriek