Sluishuis Amsterdam

Sluishuis Amsterdam

Het Sluishuis is gelegen op de plek waar stad, landelijk gebied en water elkaar ontmoeten in Amsterdam IJburg. Dit 46.500 vierkante meter tellende woningbouwproject van BIG – Bjarke Ingels Group en Barcode Architects helt over het water. De bewoners kijken vanuit hun schuine raam zo op de boten die onder hen doorvaren. Reden om de stalen Jansen Viss EI60 ramen van de uitkragende appartementen te voorzien van beloopbaar brandwereld glas in de hoogste classificatie: Pyrobel EI60.

Het wooncomplex met 442 appartementen staat in het water bij de Enneüs Heermabrug. Het ontwerp van het Sluishuis is een knipoog naar de traditionele binnenstedelijke hofjes. Door richting het water een hoek van het blok op te tillen, ontstaat een binnenhof dat in verbinding staat met het omliggende water en een weids uitzicht biedt over het IJmeer. Richting de buurt op het Steigereiland loopt het blok getrapt naar beneden, waardoor terrassen ontstaan en het gebouw een prettige schaal heeft richting de omgeving. De houten gevelbekleding zorgt voor een speels contrast.

Sluishuis Amsterdam

Door de strakke vormen krijgt het water een surrealistische rol in het gebouw. Met een aanlegsteiger bij het Sluishuis heeft deze nieuwe wooncommunity een focus op waterliefhebbers  en het gebouw vormt de poort naar IJburg.  Door de gebouwvorm hebben alle appartementen veel daglichttoetreding. Bewoners en bezoekers kunnen gebruik maken van de binnenhof, de pontonpromenade rondom het gebouw, en de openbare looproute naar de top van het Sluishuis.

Dit iconische gebouw is overhellend gebouwd op water. Het ontwerp stelt daarom hoge eisen aan de stalen raamconstructies, want de schuine ramen moeten beloopbaar zijn voor de bewoners, brandwerend zijn en een hoge draagkracht hebben. Samen met M.C. Kersten B.V. hebben de technische adviseurs van Jansen AG NL BE een stalen ramen oplossing voorgesteld.

In de verdere ontwikkeling van dit project zijn de technische oplossingen rondom de Jansen Viss brandwerende ramen voor het Sluishuis uitvoerig getest bij Efectis in Rijswijk. In totaal zijn de 42 kozijnen in de productie prefab geassembleerd bij de constructeur M.C. Kersten B.V. die deze heeft geplaatst in de nieuwe eyecatcher in IJburg. 

Foto’s: Ossip van Duivenbode

Profielseries: Jansen Viss Fire EI60
Architect: BIG – Bjarke Ingels Group en Barcode Architects
Uitvoering: M.C. Kersten B.V.
Sluishuis Amsterdam

Jansen Viss EI60 – Brandwerende overhellende stalen ramen

 

Meer projecten en realisaties

 
IJVER, Amsterdam

IJVER, Amsterdam

Profielseries: Jansen Art 15 & Jansen Arte

Architect: Dynamo Architecten

Uitvoering: H. Baars BV

Move, Amsterdam

Move, Amsterdam

Profielseries: Jansen VISS, Janisol Arte

Architect: BiermanHenket Architecten


Uitvoering: Rollecate, Kersten

Duvel Moortgat, Breendonk

Duvel Moortgat, Breendonk

Profielseries: Jansen Viss Basic vliesgevels

Architect: Abetec, AWAA

Uitvoering: Lootens Deinze