
Onderwijsgebouw Pulse, TU Delft
Pulse – wat staat voor Practise, unite, learn, share & explore –, een innovatief studielandschap midden op de campus, biedt de TU Delft ruimte voor eigentijdse vormen van onderwijs. Het gebouw huisvest dertien zalen, waarvan tien eigentijdse onderwijszalen en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. In totaal gaat het om 1020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken. Op de begane grond bevindt zich een food market.
Centraal thema in het ontwerp, dat in nauwe samenwerking met de onderwijs-, duurzaamheids- en bouwexperts én de studenten van de TU Delft tot stand is gekomen, is verbinding. In stedenbouwkundig opzicht komt dit tot uitdrukking in de wijze waarop het gebouw niet alleen toegankelijk is vanaf het plein waaraan het ligt, maar bovendien op alle denkbare manieren ‘aantakt’ op alle gebouwen die er omheen staan.
In het interieurontwerp is een combinatie gezocht van hightech en warme materialen. Zeer geraffineerde afwerkingen gaan hand in hand met installaties in het zicht. Aluminium, glas en beton bestaan direct naast hout en textiel. Het gebouw heeft daarmee enerzijds een stoer en energiek karakter gekregen, anderzijds is het huiselijk en vriendelijk. Daglicht dringt overal in het gebouw door; soms heel direct, soms gedoseerd en gefilterd. Het interieur reflecteert daarmee de ambitie van de TU Delft om zorg te dragen voor de ontwikkeling van studenten tot creatieve, kritische en sociale ingenieurs.
Daarnaast is Pulse energieneutraal en dus een uiterst duurzaam gebouw. Het heeft (het op dit moment hoogst haalbare) energielabel A++++ toegewezen gekregen. Situering van de verschillende ruimten houdt nadrukkelijk rekening met oriëntatie en daglichttoetreding. Een geavanceerd gebouwbeheersysteem zorgt dat naar behoefte kunstlicht, lucht, warmte en/of koude wordt toegevoegd. Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct aangesloten zijn op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Daarmee heeft de TU Delft een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt gerealiseerd. Normaal gesproken draait een gebouw, dat zelf stroom opwekt, op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op. Die kan, zonder tussenkomst van zware transformatoren, direct en zonder energieverlies worden benut voor laptops, tablets, smartphones en verlichting.
(Bron: Ector Hoogstad Architecten voor architectenweb)
Fotografie: Petra Appelhof




Een duurzame oplossing en modern comfort
Meer projecten en realisaties

Veiligheidspaviljoen, Knokke-Heist
Profielseries: Janisol deuren, Jansen Viss Gevels
Architect: Compagnie O Architecten
Uitvoering: Strobbe Metaalconstructie NV

Transformatie V&D Amsterdam
Profielseries: Janisol Arte taats- en vaste ramen
Architect: Office Winhov
Uitvoering: J.M. Van Delft & zn.

Sluishuis Amsterdam
Profielseries: Jansen Viss Fire EI60
Architect: BIG – Bjarke Ingels Group en Barcode Architects
Uitvoering: M.C. Kersten B.V.