Move, Amsterdam

Move, Amsterdam

Het voormalige Citroëngebouw Zuid aan het Stadionplein in Amsterdam is naar ontwerp van BiermanHenket getransformeerd tot een gebouwencomplex voor een gevarieerd programma. Het architectenbureau heeft in zowel de renovatie als de uitbreiding de modernistische architectuur van Jan Wils gevolgd.

Citroëngebouw Zuid is oorspronkelijk in 1931 gerealiseerd als garage voor het automerk; in 1962 is de Tweede Citroëngarage Noord voltooid. Beide gebouwen zijn ontworpen door Jan Wils, die in 1928 al het nabijgelegen Olympisch Stadion ontwierp.

De twee Citroëngebouwen, het tussenliggende pleinen het stadion vormen een bijzonder stedenbouwkundig ensemble bij de zuidwestelijke entree tot de stad. Sinds 2015 is gewerkt aan de herbestemming van beide Citroëngebouwen. De noordelijke garage is een project van Rijnboutt; Citroëngebouw Zuid is getransformeerd door BiermanHenket.

Een groot deel van de oorspronkelijke werkplaats is gesloopt en opnieuw opgetrokken. Het hart van het complex wordt gevormd door een grote bijeenkomstruimte onder een glazen overkapping. De nieuwbouwvleugel is in vorm geïnspireerd op de bestaande architectuur van Wils. De nieuwe gevels zijn bekleed met geglazuurde keramische panelen, die in kleur passen bij het gekeimde metselwerk van het bestaande gebouw. Aan de zijde van het stadion heeft BiermanHenket een opvallende glazen entree en trappenhuis toegevoegd. Eigentijds in uitstraling, en onmiskenbaar verwant aan het ronde volume bij de oorspronkelijke entree.

Bron: BiermanHenket Architecten, Robert Muis (architectenweb)
Foto’s: Joep Jacobs

Profielseries: Jansen VISS, Janisol Arte
Architect: BiermanHenket Architecten

Uitvoering: Rollecate, Kersten
Move, Amsterdam
Move, Amsterdam
Move, Amsterdam

Een duurzame oplossing en modern comfort

 

Meer projecten en realisaties

 
The Chimney House, Sydney

The Chimney House, Sydney

Profielseries: Art 15 deuren

Architect: Atelier DAU (Emma Rees-Raaijmakers & Suzanne Green)

Uitvoering: Award Architectural Aluminium, Sydney

Duvel Moortgat, Breendonk

Duvel Moortgat, Breendonk

Profielseries: Jansen Viss Basic vliesgevels

Architect: Abetec, AWAA

Uitvoering: Lootens Deinze

Landhuis Wassenaar

Landhuis Wassenaar

Profielseries: Janisol Arte ramen, VISS dak beglazing

Architect: Dok architecten

Uitvoering: M.C. Kersten BV Amsterdam