
LocHal Tilburg
Het gebouw herbergt een nieuw soort hybride bibliotheek: Bezoekers kunnen er niet alleen boeken, andere media en wisselende collecties bekijken en lenen, het gebouw stimuleert ook de gezamenlijke productie van nieuwe informatie. Dit zal gebeuren in zogenaamde ‘lab-kamers’, thema-ruimtes die verspreid over het gebouw nieuwe verbindingen leggen met de vaste collectie.
Grote open ruimtes en vloervelden sluiten aan bij de erfgoedwaarde van de monumentale hal en bij het idee van een ‘open’ bibliotheek. Zes mobiele en ruimtehoge doeken zorgen maken het mogelijk grote en kleine werkruimtes te isoleren of de trappartijen te transformeren tot theater- of lezingenruimte.
Het open bibliotheekgedeelte is te verdelen in verschillende zones. Bij binnenkomst komt de bezoeker in een grote centrale hal waar hij een unieke indruk zal krijgen van de voormalige locHal. Dit binnenplein wordt gevolgd door een serie aan trappen en terrassen die plek bieden aan ruimtes om te lezen, te werken, te discussiëren en op te treden. Via deze terrassen is er toegang tot de co-werk verdieping die omringd wordt door vergaderruimtes. Op de laatste verdieping bieden brede gangen plek aan intiemere werkplekken. Deze gangen komen uit op een publieke wintertuin met een uitzicht over de stad.
Bron: Civic Architects
Foto’s: Stijn Bollaert (1-5) Arjen Veldt (6-7)




De nieuwe “huiskamer” van Tilburg



Meer projecten en realisaties

Karel Du Jardinstraat, Amsterdam
Profielseries: Janisol Arte 66 ramen, Janisol deuren, Jansen Viss vliesgevels
Architect: ZZDP Architecten
Uitvoering: Merford Special Doors B.V.

Sluishuis Amsterdam
Profielseries: Jansen Viss Fire EI60
Architect: BIG – Bjarke Ingels Group en Barcode Architects
Uitvoering: M.C. Kersten B.V.