Karel Du Jardinstraat, Amsterdam

Karel Du Jardinstraat, Amsterdam

Van fabriek tot kantoor tot flatgebouw – er is geen betere manier om duurzaamheid in de verf te zetten dan door bestaande gebouwen te hergebruiken.

Het Amsterdamse architectenbureau ZZDP Architecten heeft in de trendy wijk De Pijp een voormalige werkruimte omgetoverd tot woonappartementen. De panden no. 61-63 aan de Karel du Jardinstraat zijn begin jaren twintig gebouwd voor de kledingfabrikant C & A Brenninkmeijer, en in 1976 uitgebreid tot nr. 65. De eerste verbouwing vond plaats in 1987, toen de voormalige kledingfabriek werd omgebouwd tot kantoorgebouw voor het bestuur van het pas opgerichte stadsdeel De Pijp en zijn verschillende sociale diensten.

Toen het stadsdeel tien jaar later fuseerde met stadsdeel Zuid, werd het gebouw voor een tweede keer verlaten. Weer tien jaar later kocht het Nederlandse bedrijf Caransa Group het pand, met als doel het te verbouwen tot appartementen en sociaal duurzame gemeenschappelijke ruimten. ZZDP Architecten was de duidelijke winnaar van de aanbestedingen. Zij maakten indruk op de opdrachtgever met hun voorstel om in een eerste bouwfase het te redden deel van het gebouw te verbouwen tot huurappartementen, en vervolgens het vervallen gebouw met plat dak (nr. 67) te vervangen door een eigentijds nieuw gebouw.

Pragmatische ingrepen
In het voormalige fabrieksgebouw heeft ZZDP Architecten het parkeerniveau in de kelder behouden en fietsenstallingen en bergingen voor de appartementen gecreëerd. De ruimtes op de begane grond zijn gereserveerd voor gemeenschappelijk duurzaam gebruik – welzijnsdiensten en kinderdagverblijven bijvoorbeeld, maar ook het Amsterdams Hartcentrum heeft er zijn intrek genomen. In totaal zijn er 53 huurappartementen gerealiseerd op de verdiepingen 1 tot en met 4. Een bijzonder hoogtepunt is het dakterras, waar alle bewoners gebruik van kunnen maken.

Inbraakwerende beglazing
De begane grond kreeg meer ruimte door de gevelopeningen samen te voegen en door te trekken tot op vloerniveau. Dit resulteerde in deurhoogtes van meer dan drie meter, die bovendien inbraakwerend moesten zijn volgens klasse RC2. De extra hoge constructies werden op maat gemaakt met het Janisol staalprofielsysteem met een aanzichtbreedte van slechts 50 millimeter.

Zorgvuldige restauratie
Omdat de twee delen van het voormalige fabrieksgebouw op verschillende tijdstippen werden gebouwd, was er weinig harmonie in de opbouw van de twee gevels. De hele gevel is nu gerenoveerd, oneffenheden in het metselwerk zijn hersteld en de ramen en deuren zijn vervangen. “We hebben geprobeerd de gevel zo gevoelig mogelijk te restaureren”, vertelt architect Joris Deur, Partner bij ZZDP Architecten B.V., “en hebben de bestaande aluminium ramen vervangen door stalen profielramen.” Merford Special Doors B.V. vervaardigde de verdiepingshoge draaikiepramen met het Janisol Arte 66 stalen profielsysteem in een inbraakwerende uitvoering (RC2). Met Janisol Arte 66 heeft Jansen een eigentijdse variant op de Janisol Arte serie geïntroduceerd. Met een bouwdiepte van 66 millimeter is het mogelijk hoogwaardig isolatieglas toe te passen tot een vleugelhoogte van 2300 millimeter. Dit betekent dat de draai-kiepramen kunnen worden uitgevoerd met een extreem smal kozijn. Dankzij het weggewerkte beslag kunnen de architecten de strakke lijnen van hun ontwerp realiseren, wat de gevel zijn fraaie uiterlijk geeft en voor veel daglicht in de binnenruimten zorgt. (AMR)

Fotografie: Paul Starink

Profielseries: Janisol Arte 66 ramen, Janisol deuren, Jansen Viss vliesgevels

Architect: ZZDP Architecten
Uitvoering: Merford Special Doors B.V.
Karel Du Jardinstraat, Amsterdam
Karel Du Jardinstraat, Amsterdam

Een duurzame oplossing en modern comfort

 

Meer projecten en realisaties

 
Woning Verstrepen, Boom

Woning Verstrepen, Boom

Profielseries: Janisol Arte


Architect: Architectslab

Uitvoering: He-Co

Sint-Baafskathedraal, Gent

Sint-Baafskathedraal, Gent

Profielseries: Jansen VISS

Architect: Bressers Architecten

Uitvoering: Lootens

Villa S Den Haag

Villa S Den Haag

Profielseries: Janisol HI wanden, Janisol Hefschuifdeur

Architect: RAU Architects

Uitvoering: Zuid-Nederlandse Ramenfabriek