Duvel Moortgat, Breendonk

Duvel Moortgat, Breendonk

Lab en microbrouwerij van Duvel Moortgat door AWAA

Brouwerij Duvel Moortgat had een nieuwe ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen en uit te breiden, dus vroegen ze AWAA een ​​geschikte plek hiervoor te vinden. Na het benodigde onderzoek heeft de uitbreiding plaatsgevonden op de geboorteplaats van Duvel-bier en het aangrenzende gebouw. Deze nieuwe ontwikkeling gaf een gevoel van tijdloosheid, met een stevige voet in de geschiedenis van de brouwerij als zowel de realisatie van een toekomstvisie.

Historische kenmerken worden benadrukt, opzettelijk blootgelegd en gecontextualiseerd door hedendaagse toevoegingen, zoals de glazen pui. Het gebouw vormt een aanvulling op het bestaande stedelijke landschap en vormt een perfecte aanvulling op de huidige nevenschikking van gezinswoningen en industriële gebouwen met hun grote verscheidenheid aan stijlen.

Met behoud van de oorspronkelijke gevel en het bouwen van een microbrouwerij stelde AWAA een volledige herstructurering van de plek voor. Op die manier zou het bedrijf nieuwe, jonge bieren ter plaatse kunnen ontwikkelen – de klassiekers van de toekomst – en zou deze ruimte gedeeltelijk opengesteld kunnen worden voor het publiek.

Om het project met succes te ontwikkelen, was het essentieel om te overleggen met iedereen die het gebouw zou gebruiken. Betrokkenen hadden allemaal verschillende ideeën over de manier waarop de ruimte en zijn armaturen en fittingen zouden moeten worden geregeld. Deze voorkeuren kwamen natuurlijk voort uit de aard van hun werk en hun individuele aanpak. AWAA documenteerde alles: de ervaringen, behoeften en verwachtingen. Hieruit haalde AWAA de gemeenschappelijke factoren en bouwde daarmee voor de bewoners een gebouw tot in de perfectie.

Als onderdeel van het 150-jarig bestaan van Brouwerij Duvel Moortgat, heeft fotograaf Serge Brison een nieuwe serie foto’s gemaakt van de laatste twee recent voltooide projecten: “Duvel Lab” en “Duvel Filtration”, waarmee hij 20 jaar samenwerking en vertrouwen tussen de DUVEL MOORTGAT-groep en de architect Charly Wittock voor architectenbureau AWAA heeft vastgelegd.

Fotografie: Serge Brison

Bron: Stedenbouw

 

 

Profielseries: Jansen Viss Basic vliesgevels
Architect: Abetec, AWAA
Uitvoering: Lootens Deinze
Duvel Moortgat, Breendonk
Duvel Moortgat, Breendonk

Een duurzame oplossing en modern comfort

 

Meer projecten en realisaties

 
Noorder, Antwerpen

Noorder, Antwerpen

Profielseries: Jansen Viss Basic

Architect: Poot Architectuur

Uitvoering: BM Metaalwerken

Move, Amsterdam

Move, Amsterdam

Profielseries: Jansen VISS, Janisol Arte

Architect: BiermanHenket Architecten


Uitvoering: Rollecate, Kersten

LocHal Tilburg

LocHal Tilburg

Profielseries: Jansen VISS vliesgevels, Janisol deuren, Economy deuren

Architect: Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse

Uitvoering: Façadis (gevels), Staalbouw Ter Huurne (deuren)