Van boekentoren tot boekenkast Expositie Design Fest Gent

13/04/2022 | nieuws

Design Fest Gent

Tijdens de eerste editie van het Design Fest Gent stelt Jansen AG samen met de partners van het Harvest Bay consortium de vraag hoe om te gaan met reststromen uit bouwprojecten. Van 22 april tot 1 mei is in een van de stijlkamers van het Design Museum Gent de expositie “Van boekentoren tot boekenkast” te zien. Voor deze expositie heeft Jansen AG ontwerpers uitgedaagd om met een ander perspectief te kijken naar stalen restmaterialen en deze een nieuwe toepassing te geven.

De expositie van Jansen  toont via drie bekende projecten in Gent, Bond Moyson, de Boekentoren en het Gentse gerechtsgebouw, waar de verborgen winst zit die normaal verloren gaat. Architectuurprojecten komen vaak via maatwerkoplossingen tot stand. Hierdoor ontstaan reststromen die normaal gezien onzichtbaar blijven en na verloop van tijd tot afval verworden.

Harvest Bay, een samenwerkend consortium bestaande uit ontwerpers, maakbedrijven en demontagebedrijven, wil hiervoor, via urban mining, een oplossing aanreiken. Staal als materiaal is namelijk zeer geschikt voor hergebruik vanwege de lange levensduur. Op de oogstkaart staat herbruikbaar materiaal wat beschikbaar is voor potentiële nieuwe gebruikers en voor nieuwe toepassingen. Voor de expositie heeft Jansen de vakmensen van Lootens, Labeur en Buurman Antwerpen uitgedaagd om diverse design objecten te ontwerpen vanuit houten en stalen reststromen. Waar de een afval ziet, zien andere mogelijkheden.

Over het Design Fest Gent

Design Fest Gent is een nieuw tweejaarlijks Festival en geeft ontwerpers een podium om hun ideeën te delen met de bezoekers en bewoners van de stad. Een uitgebreide waaier aan installaties, workshops en lezingen toont de diversiteit en de gelaagdheid van wat design kan zijn: onderzoekend en experimenteel. Met een sterke focus op duurzaamheid daagt Design Fest Gent uit om na te denken en in dialoog te gaan. Voor meer informatie over tickets of het gehele programma van het Festival zie: www.designfestgent.be/programma.