Duurzaam op Polyclose 2020

07/01/2020 | nieuws

Het meest favoriete gevelsysteem van architecten is ook nog eens het meest duurzaam. Op Polyclose 2020 lieten we zien hoe dat kan.

Jansen by ODS - Polyclose

Het is nogal een uitspraak maar wij leggen u graag uit waarom wij daar zo in geloven. Natuurlijk presenteerden wij de nieuwste ontwikkelingen van Jansen uit Zwitserland. Janisol Arte 2.0 werd uitgebreid met Arte 66 bijvoorbeeld. Hiermee heeft het slanke stalen raamsysteem ook een draaikiep variant gekregen. Wist u trouwens dat wij voor Janisol Arte ramen het DuBo certificaat mogen voeren?

Jansen by ODS - Polyclose

Maar hoe zit het nu echt met de circulariteit? Wij weten dat de kracht van staal schuilt bij hergebruik. Dit werd ook bevestigd door het Nibe in hun LCA berekening van onze systemen. “Klasse 1A – Beste keuze” voor vliesgevels is nogal wat. Beter dan bijvoorbeeld houten en aluminium vliesgevels. Dat komt door het hergebruikpotentieel van staal. Daarom zetten wij ook juist in op het hergebruiken van stalen elementen en constructies, zoals ze zijn.

Aanpasbaar en reversibel bouwen is dus de toekomst. Dat gegeven hebben wij meegenomen in het ontwerp van onze stand op de beurs en dit zullen wij in de toekomst nog op diverse manieren demonstreren. De blikvanger van onze stand was misschien wel het afval van een snijplaat van staal. Hoe mooi dat kan zijn, was goed zichtbaar. Deze platen hebben wij direct op de beurs kunnen verkopen. “Afval is materiaal zonder identiteit”, dat is een bekende uitspraak van Madaster en Thomas Rau. Wij hebben dit willen demonstreren met ons optreden in Gent. Onze stand werd gebouwd vanuit minstens 80% hergebruikt materiaal en elementen en eerlijk is eerlijk, ook best mooi toch? En vooral handig want wij “schrijven” tegenwoordig alles op!

Jansen by ODS - Polyclose