Exploded View Event in het Design Museum Gent

23/06/2021 | nieuws

Exploded View Woonkamer

Jansen by ODS liet in juni 2021 Vlaamse architecten kennis maken met circulair bouwen tijdens het Exploded View Event in het Design Museum in Gent. De researchinstallatie werd online gelanceerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, maar de Exploded View was in Gent voor het eerst voor het grote publiek te zien. Het is een ode aan biobased bouwen en circulaire bouwmethodes en toont de verschillende ruimtes van een circulaire woning met schaal 1 op 4.

Het is een resultaat van een samenwerking van 40 organisaties en “The Embassy of Circular and Biobased Building”. Jansen by ODS maakte in samenwerking met Studio Fede en Lootens de woonkamer van de circulaire woning. Met een speciaal ontworpen profielensysteem voor deze researchinstallatie demonstreert Jansen by ODS hun technische innovatie rondom demontabel bouwen met staal.

De luxe van het ontmoeten

Tijdens het relatie evenement in de binnentuin van het Design Museum werden de architecten verwelkomt door Katrien Laporte, directeur van het Design Museum. Zij gaf een korte toelichting op de bouwplannen rondom DING, de nieuwe vleugel van het museum, die eerder die week gelanceerd werd aan de pers.

Ron Jacobs, Brand & Sustainability manager van Jansen by ODS nam de bezoekers vervolgens mee op de circulaire ontdekkingsreis in de wereld van stalen profielen, ramen en deuren. Zowel rondom demontabel bouwen met staal als hergebruik vanuit de oogstkaart van Jansen by ODS zijn er verschillende projecten en initiatieven getoond aan de Vlaamse architecten.

The Exploded View
Ron Jacobs
DING

DING impressie, Trans Architecten & SoGent

Circulaire gevelsteen voor DING

Brenda Schotte van Sogent gaf de bezoekers tijdens een keynotepresentatie tekst en uitleg over de plannen van de uitbreiding van het museum DING. De architecten in de zaal kregen een mooie inzage in het proces, de tekeningen en de uitdagingen van de plannen rondom de stedelijke context waar het Design Museum Gent mee te maken heeft.

Ook vertelde zij over de ambities van het museum via het Vlaanderen Circulair onderzoekstraject voor de ontwikkeling van een circulaire gevelsteen voor DING. Ze zijn niet alleen bezig met een onderzoek op materiaal technisch vlak rondom de kleur, textuur en samenstelling van een circulaire gevelsteen. Maar ook hoe ze deze materialen in het juridisch kader van de bestekteksten en aanbestedingsleidraad kunnen vormgeven.  

Keynotespeaker Lucas De Man van Biobased Creations vertelde tijdens dit event enthousiast over het ontstaan van de Exploded View en hoe zij door mycelium vanuit de kunstwereld betrokken zijn geraakt met circulair bouwen. Hun eerste project Growing Pavilion (2019) is genomineerd voor een Architecture+ award. In dat proces kwamen zij in aanraking met vele nieuwe biobased materialen en methodes die hun weg nog niet vinden naar het grotere publiek.

Lucas De Man geeft uitleg over het ontstaan van The Exploded View

Zo is het idee ontstaan om een tot de verbeelding sprekende installatie te bouwen wat de toekomst van biobased bouwen laat zien in een huis op schaal 1 op 4. Vanuit een brede samenwerking met kennisinstellingen, bouwers, creatievelingen en ontwerpers is de Exploded View ontstaan. Ook werd er een tipje van de sluier opgelicht over het volgende project voor de Dutch Design Week 2021 en de Floriade 2022 waar ze, in samenwerking met Jansen by ODS, op dit moment mee bezig zijn. Exploded View Beyond the Building wordt een circulair gebouwd huis van 150 m2 op schaal 1 op 1 met de toevoeging van de natuurlijke context erbij. De ambities worden dus steeds verder opgeschaald en uiteraard groeien de mogelijkheden voor de toepassingen van circulaire bouwmethodes en materialen ook mee.

Exploded View event in Gent
Binnentuin Design Museum Gent
Fotografie: An van Gijsegem

Later op de avond kregen de Vlaamse architecten een persoonlijke rondleiding van Lucas De Man door de Exploded View installatie waar men met eigen ogen de materialen en technieken en het verhaal erachter kon ervaren.

Met een hapje en drankje in de binnentuin werd deze bijzonder interessante avond afgesloten.

“Door de installatie te ervaren met de tekst en uitleg over het initiatief hopen we een zaadje te hebben geplant over de spannende ontwikkelingen binnen de circulaire bouwsector”, aldus Ron Jacobs.