Dutch Design Week 2021

13/10/2021 | nieuws

The Exploded View

Hoe kunnen circulaire bouwmaterialen, zoals staal, en biobased materialen elkaar versterken? The Exploded View van Biobased Creations is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken. De Embassy, onderdeel van World Design Embassies – een programma van Dutch Design Foundation, stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat?

Stalen Jansen gevels zijn al meer dan een halve eeuw zichtbaar in internationale architectuurprojecten. Naast de esthetische waarde, is het ook vooral de extra dimensie naar meerdere toepassingen en het faciliteren van oplossingen waarom ontwerpers voor dit product kiezen. Recent kwam uit onderzoek naar voren dat de hergebruikwaarde van staal voor de circulaire economie de milieuscore enorm ten goede komt.
Het is precies dat aspect dat nu als basis dient voor nieuwe ontwerpen en toepassingen in tijdelijke gebouwen voor de woonvormen van de toekomst. Daar past een samenwerking met biobased bouwen perfect bij.

In 2020 is The Exploded View Materials & Methods gelanceerd tijdens de virtuele Dutch Design Week. Jansen by ODS maakte in samenwerking met o.a. Studio Fede en Lootens de woonkamer de expositie rondom het thema “losmaakbaarheid”. The Exploded View was eerder dit jaar in BlueCity, het Design Museum Gent en in het museum de Fundatie in Zwolle te zien. Van 16 tot 24 oktober 2021 wordt de Dutch Design Week weer gehouden in Eindhoven. 

Exploded View
Losmaakbaar staal

Voor de Dutch Design Week 2021 zijn de ambities verder opgeschroefd en is er een 1:1 circulaire woning ontwikkeld. 

The Exploded View Beyond Building, is een iconische installatie van een huis op ware grootte dat volledig bestaat uit biobased materialen, circulaire bouwmethoden en verhalen over de veranderende waardeketen waar het onderdeel van is.

Deze expositie laat ook zien dat biobased materialen heel goed samengaat met de proven technology van staal. De stalen Jansen Viss Basic gevelprofielen zijn geschroefd in de CLT houten constructie van Beyond the Building. Met een lange levensduur, hoog herbuikpotentieel en demontabele verbindingen kan er een mooie combinatie worden gemaakt met nieuwe biobased materialen. 

The Exploded View zal na de Dutch Design Week te zien zijn op de Floriade 2022 in Almere.

Beyond the Building
Beyond the Building

Exploded View in de media

Niet alleen zijn wij enthousiast over deze ode aan circulariteit. Ook de media heeft aandacht voor The Exploded View Beyond the Building en de Dutch Design Week

Luister de podcast van BNR Nieuwsradio

Bekijk de rapportage van Nieuwsuur

Lees het artikel op dezeen